XXVII. Ulusal Alerji ve İmmünoloji Kongresi Ardından

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği olarak kuruluşumuzun 31. yılında ilk kez dijital bir kongreyi 27. Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi’ni gerçekleştirmiş olmanın mutluluğu ve gururu içindeyiz. Yüzyüze kongrelerimizi özlemle hatırlasak da sizlerin olumlu geri bildirimleri gerek içerik gerekse teknik olarak çok başarılı bir kongre düzenlediğimiz yönünde oldu. Bu nedenle Kongre Düzenleme Kurulu’nda yer alan başta Kongre Başkanı Prof. Dr. Fazıl Orhan, Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Emel Kurt, Kongre Sekreteri Doç. Dr. Mehtap Kılıç olmak üzere tüm Bilimsel Kurul Üyelerine teşekkür ediyoruz.
Kongremizin bir başka ilki de bilimsel programda kardeş sempozyumların yer alması idi. Bu yıl İspanya Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin 3 üyesi 2 oturumda bizlerle oldular ve çok değerli bilgiler aktardılar. Kardeş sempozyumların gerçekleşmesi için olağanüstü gayret gösteren AİD Yönetim Kurulu Dış İlişkiler Sorumlusu Prof. Dr. Aslı Gelincik’e çok teşekkür ediyoruz. Uluslar arası katılımlı olan kongremizde İspanya dışında İsviçre, Avusturya ve Japonya’dan gelen bilim insanlarının alerji ve immünoloji alanındaki gelişmeleri yorumladığı çok değerli konferanslar izledik.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Fazıl Orhan konuşmasında başlangıçta çok daha geniş zamanlara yayılan çok sayıda oturumun olduğu bir program hazırladıklarını ancak pandemi nedeniyle dijital kongre zorunluluğu doğunca kongre programını daraltmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ancak başlangıçta planlanan oturumların webinar olarak yapılacağının, AİD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Uğur Muşabak yönetiminde kış boyu devam edeceğinin müjdesini verdi. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı kongrede 75 konuşmacının büyük bir özveri ile gerçekleştirdiği 23 panel, 7 uydu sempozyumu, 5 konferans ve 3 sözlü sunu oturumunu izledik. Sadece COVID-19 immünolojisi, besin alerjisi, iklim değişiklikleri, astım ve egzema gibi popüler konularda değil ilaç alerjileri ve tanısal testler gibi sadece uzmanlık alanını ilgilendiren başlıklarda da yoğun katılım oldu. Ortalama %93,2 lik izleme süresine erişildi. Dijital kongrenin dezavantajı günlük telaşlar nedeniyle bazı oturumların kaçırılması idi.  Neyse ki teknik donanımımız sayesinde tüm oturumlar kaydedildi ve 6 ay içinde tekrar izleme şansımız olacak.

Açılış programında bizlere hedeflerimize ulaşma arzusunu, liyakati, görev bilincini, özveriyi, öğrenme ve öğretme azmini, duraksamadan çalışmayı, bilimin değerini, mesleğe olan aşkı, saygıyı ve sevgiyi öğreten emekli HOCALARIMIZA bir kez daha şükranlarımızı sunduk ve ve plaketlerini takdim ettik. Yine yokluklarını daima hissettiğimiz, isimlerini aramızdan ayrılsalar bile unutmayacağımız HOCALARIMIZI şükran, sevgi ve saygıyla andık, alerji-immünoloji bilimine ve bizlere olan katkılarını unutmayacağımızı tekrarladık.

Dijital Kongrenin bir başka dezavantajı da yalnızlık duygusu idi. Aramıza yeni katılan üyelerimizle ve bu bilime gönül veren meslektaşlarımızla her yıl daha da büyüyen Alerji ve İmmünoloji Ailesinin sıcaklığı ile yalnızlık duygusunun üstünden geldiğimize inanıyoruz. Her yıl bir öncekinden daha başarılı olan kongrelerimizin mutluluğunu ve gururunu sizlerle daima paylaşmak dileği ile.

Saygılarımızla
Yönetim Kurulu Adına

Prof. Dr. Bülent E Şekerel

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği