XXIV. Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi ardından
Yeni Yöntemler – Yeni hedefler – Güncel tedaviler
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği XXIV. Yıllık Kongresi bu yıl 18—22 Kasım tarihleri arasında Belek-Antalya’da yapıldı. Yaklaşık 600 katılımcı ile gerçekleşen kongremize çocuk ve yetişkin alerji-immünoloji uzmanları, göğüs hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, dermatoloji ve kulak burun boğaz uzmanları, biyologlar, hemşireler ve endüstri temsilcileri katıldılar. Çoğunluğunu Alerji-immünoloji yan dal uzmanlık öğrencilerinin oluşturduğu 100 kişiye Kongre katılım ve konaklama bursu verildi. Kongre immünoloji, dermatoloji, ilaç alerjisi ve astım kurslarıyla başladı, yaklaşık 200 kişi kurslara katıldı, ilgili çalışma grupları tüm üyelerinin aktif katılımı ile kursların başarılı geçmesini sağladılar. Kongrede aralarında alerji-immünoloji alanına çok önemli katkıları olan 7 uluslararası bilim insanının da bulunduğu çok değerli 177 konuşmacı sunum yaptılar. Bu sunumlar ve ardından yapılan tartışmalar kongremizin bilimsel çıtasının her yıl giderek yükseldiğini bizlere bir kez daha gösterdi. Kongre boyunca 43 sözel bildiri, 195 poster sunuldu, ülkemizden yapılan araştırmalar ve olgu sunumları paylaşıldı, tartışıldı. Bu yıl klasik toplantı çeşitlerinin yanısıra bazı yeni uygulamalar da oldu; aerobiyoloji grubu tarafından sabah doğa yürüyüşü gerçekleştirildi ve çevredeki flora tanıtıldı, bilgi verildi. Ayrıca kahve molaları sırasında stand alanında “Çalışma grubu istasyonları” adı altında besin alerjileri, anaflaksi ve immünoloji çalışma grupları pratik uygulamalar yaptılar. İki gün boyunca “Alerji-İmmünoloji Hemşiresi olmak” başlıklı oturumlar gerçekleşti, bu yıl ilk defa Alerji-immünoloji hemşireleri de konuşmalar yaptılar ve yetişkin ve çocuk kliniklerinde hemşire olarak karşılaştıkları sorunları tartıştılar, bizlere ilettiler.
Bilimsel program kadar titizlikle hazırlanan kongre sosyal programı da geniş bir katılımla izlendi. Açılış töreninin ardından bu yıl emekli olan, derneğimiz önceki başkanı Prof.Dr.Zeynep Mısırlıgil, onuruna düzenlenen panelde “Türkiye’de alerji biliminin gelişimi” konulu konuşmayı yaptı. Açılış kokteyli güzel müzik eşliğinde dostlarla buluşmanın keyfinin yaşandığı bir etkinlik oldu. Kongrenin birinci günü Prof.Dr. Üstün Dökmen yaklaşık 300 kişinin katıldığı akşam söyleşisinde “Yaşama sevinci” konusunu ele aldı. İkinci gün geleneksel Kongre yemeğinde canlı performansıyla Grup Piiz çok keyifli anlar yaşattı. Kongrenin sonunda “Yetenek Aramızda” gecesinde her zaman olduğu gibi katılımcılarımız sahnede idiler. Bu güzel Kongre, dört buçuk günün özetinin yapıldığı ve sözlü bildiri ve poster birincilik ödüllerinin verildiği kapanış töreni ile son buldu.
Birarada olmanın, bilgiyi, sevgiyi, dostluğu paylaşmanın, büyüklerimizle – küçüklerimizle buluşmanın hazzı ve tatlı bir yorgunlukla bu kongreyi bitirdik, evlerimize işlerimize döndük. XXV. Yıllık Kongre hazırlıkları çoktan başladı, gelecek yıl sağlıkla buluşmak üzere…