Ürtikerya Pigmentoza Nedir?
Ürtikerya pigmentoza, derinin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan ve hücrelerin deride anormal şekilde birikimi sonucu oluşan bir hastalıktır. Oluşan lezyonlar deri ile aynı seviyede olabileceği gibi ciltten daha kabarık bir seviye gösterebilmektedir.
Genellikle normal cilt rengine göre daha koyu renk oluşu ile kolaylıkla ayırt edilir. Lezyonlara sıklıkla kaşıntı eşik eder. Ayrıca ovalama, ısı değişimi, stres, egzersiz gibi durumlar lezyonların belirginleşmesine neden olabilir. Nadiren bazı hastalarda nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı, kusma, ishal ve tansiyon düşüklüğü de görülebilir.
İyi huylu bir hastalık olan ürtikerya pigmentoza, çocuklarda genellikle ilk iki yaşta başlangıç gösterir ve hastaların çoğunda ergenlik ile beraber kaybolur. Hastalığın tanısı muayene ile konulur. Ancak bazı hastalarda tanı için nadiren cilt biyopsisine ihtiyaç duyulabilir. Hastaların şikayetleri tedavi ile genellikle kontrol altına alınır. Yine, deride oluşan alevlenmeyi önlemek amacıyla ısı değişimi, egzersiz ve ağrı kesicilerden uzak durulmalıdır.