Susam Alerjisi Nedir?
Susam, binlerce yıldır Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde üretilen bir
besin kaynağıdır.
Diğer besin alerjilerinde olduğu gibi tüketimi yaygınlaştıkça alerjik
reaksiyonlarının da görülme sıklığı artmıştır.
Alerjiye yatkın kişilerde susam tüketimini takiben hafif bir kaşıntı
kabarma, döküntü şikayeti gelişebileceği gibi nefes darlığı, hırıltı, boğazda
sıkışma hissi, baş dönmesi, bayılma, karın ağrısı ve kusma gibi hayatı tehdit
edici şiddetli alerjik belirtiler de gelişebilir.
Susam alerjisi olan bireylerin bu besini tüketmemesi gereklidir. Fakat, susam günlük diyetimizde oldukça yaygın olarak yer almaktadır. Ekmek, poğaça, simit, salata gibi mısır gevreği gibi gıdaların içerisinde de gözle
görülemeyecek şekilde ezilmiş olarak bulunmaktadır.
Kimi zaman da fırınlarda, hazır gıda fabrikalarında üretim sırasında ürünlerde susam karışabilmekte, susam ile bulaşma olabilmektedir. Bu sebeple yanlışlıkla tüketimi oldukça yüksektir. Şüpheli susam tüketimi sonrasında susam alerjisine duyarlı duyarlı bireylerin dikkatli olması ve şikayetleri olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna
başvurması gereklidir.
Şiddetli, ölümcül olabilen alerji yani ‘alerjik şok’ geçiren bireylere sağlık kuruluşuna gidene kadar kendi kendilerine uygulayabilecekleri hayat kurtarıcı iğne dediğimiz adrenalin otoenjektörleri
reçete etmek gerekmektedir.
Susam alerjisi şüpheniz varsa mutlaka bir alerji ve immünoloji uzmanına başvurunuz.