OMİKRON HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?

Sekiz Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı (AB/AEA) ülkesi tarafından ve Avustralya, Botsvana, Kanada, Hong Kong, İsrail, Güney Afrika ve İngiltere’de Omicron SARS-CoV-2 varyantı vakaları rapor edildi. Bu hastaların COVİD-19 hastalığını hafif geçirdiği, yoğun bakım yatışı ya da ölüm saptanmadığı bildirildi. Hastalarda nabzın hızlanması önemli bir belirti ancak tat ve koku almada bozukluğa yol açmadığı için hastalık kolayca atlanabiliyor.

Omicron, COVİD-19 a neden olan virusun varyantları arasında ve endişe veren varyantlardan biri. Avrupada Omicron saptanan hastaların tümünün Afrika ülkelerine seyahat geçmişi ya da bağlantılı uçuşu olması nedeniyle bazı ülkelerde uçuş yasakları gündeme geldi. Ancak diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığı düşünülen Omicron varyantının, bu yasaklarla önlenebileceği düşünülmüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, endişe duyulan diğer varyantlara kıyasla Omicron ile yeniden enfeksiyon riskinin arttığını bildirdi. Omicron un hızlı yayılması dışında bu kadar önemli olmasının bir nedeni; virusun hücreye tutunduğu ve aşıların hedefi olan spike proteininde 35 tane mutasyon olması. Yani mevcut aşıların etkili olmaması olasılığı var. Henüz elimizdeki bilimsel kanıtlar bu varyantın daha bulaşıcı olup olmadığını,  daha ciddi hastalığa neden olup olmadığını belirleyebilecek düzeyde değil. Hatta hastalığı geçirmek ya da aşı olmak hastalıktan korunmak için yeterli olacak mı bilinmiyor. Şu andaki kısıtlı bilgilerimiz arasında en güvenileni, PCR testi ile bu varyanta başarılı bir şekilde teşhis konabildiği. Eğer akla gelir ve PCR istenirse erken dönemde hastalık teşhis edilebilir.