Küf alerjisi, burunda akıntı, kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kaşıntı, öksürük, hışıltı, nefes darlığı gibi alerjik nezle ve astım şikayetlerine neden olabilir. Küfler büyümeleri için besin, hava, uygun sıcaklık ve neme gereksinim duyan mantar türünde canlılardır.
Özellikle nemli ortamda çoğalırlar. Dış ortamda çürüyen bitkiler üzerinde veya havada, evin içinde ise sıvası hasarlı duvarlar, nemlenen duvar kağıtları, rutubetle yeşillenen banyo karoları, çürüyen mutfak dolapları gibi güneş görmeyen rutubetli yerlerde bulunabilirler. Kendine özgü kokusu olan küf mantarları gözle görülmezler. Havada uçuşarak etrafa dağılır ve alerjiye neden olurlar. Havanın sıcak ve nemli olduğu yaz sonu ve erken sonbahar aylarında daha fazla olurlar.
Küfü azaltmak için ev içinde güneş görmeyen, hava almayan kapalı alanları havalandırmak, mutfak veya banyoda sızdıran boruları tamir ettirmek, küflü bölgeleri sulandırılmış çamaşır suyuyla temizlemek, çöpü sık sık boşaltmak, yemek artıklarını ortada bırakmamak, buhar makinesi çalıştırmamak, ev içinde bitki yetiştirmemek, elbiseleri dış ortamda havalandırmak, bahçedeki yaprak yığınlarını temizlemek, iç dış sıcaklık farkına bağlı terleyen duvarlara küf oluşmadan önce izolasyon uygulamak, evde nem miktarını %45’in altında tutmak için klima veya nem giderici alet kullanmak gibi önlemler alınmalıdır.