Kaşıntının Alerjik Hastalık Dışındaki Nedenleri: Uyuz

Norveç Uyuzu

Son günlerde bebeklerde bile görülmesi üzerine kamuoyunu oldukça huzursuz eden bir hastalık var: Uyuz. Uyuz hastalığının en belirgin özelliği hastanın uyumasına engel olan ya da uykudan uyandıran şiddetli gece kaşıntılarıdır. Gündüzleri genellikle kaşıntılar daha hafiftir. Kaşıntının ön planda olması nedeniyle öncelikle akla alerji gelmektedir. Diğer bir belirti, derinin kaşınan kısımlarında el ile kolayca hissedilebilen kabarıklıklardır. Hastalık etkeni olan parazit Sarcoptesscabiei, deri altına yerleşerek tüneller açmakta ve deriden hafif yüksek pembe-beyaz renkli kabarıklıklar oluşturmaktadır.

Belirtiler etken ile ilk karşılaşmadan yaklaşık 3-4 hafta sonra ortaya çıkar. Kaşıntı ve kabarıklıklar parmak aralarında ve el bileklerinde başlar koltuk altları, kalçalar, kasıklar, genital bölge ve göbek çevresine yayılır. Küçük bebeklerde avuç içleri ve ayak tabanlarında lezyonlar görülmesi çok tipiktir, çünkü alerjik döküntüler bu bölgelerde olmaz.

NORVEÇ UYUZU

Hastalık özellikle hijyen koşulları yetersiz olan huzur evleri, kışlalar, kreşler, yatılı okullar ve mülteci kampları gibi toplu yaşanılan yerlerde hastalığa neden olur ve bulaşması için 15-20 dakika süren yakın temas gerekir. Halbuki NORVEÇ UYUZU ya da KABUKLU UYUZ denilen tipinde çok kısa temas bile hastalığın bulaşması yeterli olmaktadır. Bu hastalık özellikle bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde gelişmekte ve tüm vücuda yayılabilmektedir. Kabuklar içinde çok sayıda (yaklaşık 2 milyon) etken bulunduğu için hastalık çok bulaşıcıdır.  Çevreye dağılan kabuklardaki parazitler oda ısısında birkaç gün kalarak çevre için önemli tehdit oluşturur. Özellikle hastaneler bu hastalık yönünden ciddi bir risk taşımaktadır.

UYUZ TEDAVİSİ

Uyuz hastalığının tedavisi için deriye uygulanan ve hastalık etkeninin ölmesini sağlayan bazı sıvı veya krem formunda ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar banyo yaptıktan sonra deriye uygulanır ve 8-12 saat kadar vücutta kalması sağlanır. Tekrar yıkandıktan sonra temiz kıyafetler giyilir. Genellikle bir kez yapılan uygulama tedavi için yeterli olmamakta aynı tedavinin tekrar edilmesi gerekmektedir. Ayrıca sürekli kaşımak deride enfeksiyona neden olacağı için kaşıntıyı azaltan antihistaminik ilaçlar kullanılmalıdır.

UYUZDAN KORUNMA

Bu tedavinin başarılı olabilmesi için hasta ile aynı evde yaşayan aile fertlerinin de aynı zamanda tedaviye alınması gerekir. Giysilerin,çarşafların, havluların en az 60 °C’de yıkanması, ütülenmesi veya kuru temizlemeye verilmesi gerekir. Yatak, yorgan ve battaniyeler de 3-5 gün süreyle havalandırılmalıdır. Ayrıca bulaşma kaynağı olabileceğinden evde tüm zemin, eşyalar ve oyuncaklar dezenfekte edilmelidir.