İnek Sütü Alerjisi Olan Bebeğin Örnek Öğle Yemeği Nasıl Olmalıdır?
İnek sütü, veya hayvansal sütler yaşamın özellikle ilk 2 yaşında önemli protein ve yağ kaynağıdır. Ayrıca kalsiyumu ve vitaminleri de barındırır. Alerji nedeniyle tüketemeyen bebeklerde dengeli öğünler oluşturmak önemlidir. Anne sütünün devamlığını sağlamak ilk hedefimizdir. Yumurta alerjisi yok ise yumurta sarısı ve akı beslenmede örnek proteindir. Kırmızı et, balık, tavuk gibi hayvansal ürünler menüde bulunması protein ve yağ kaynağını sağlar. Bitkisel proteinlere yer vermek ve çeşitliliği artırmak adına mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagilleri haftada 2 kez verilmesini öneririz. İlk 1 yaşta anne sütü gerekli kalsiyumu sağlasa da yaş büyüdükçe kalsiyum ihtiyacı artar. Aklımıza gelmese de dere otu, asma yaprağı, brokoli, pırasa gibi sebzeler ucuz, kolay bulunabilen kalsiyumdan zengin besinlerdir ve yemeklere kolayca eklenebilir. Karbonhidratların çocukluk yaş grubunda günlük enerji alımındaki yeri %45-65 kadardır. Bebeklerimizin enerji ihtiyacı olduğunu da unutmamalıyız, Bulgur pilavı, ekmek, makarna, baklagiller vb gıdaları değişimli olarak sunmalıyız. Süt alerjili bebeklerin beslenmeleri bilinçli şekilde yakından takip edilmelidir. Unutmayalım tüm anneler bebekleri için mutfağın şefidir . Bebeklerinin neyi nasıl tüketebileceğini en iyi onlar bilir.
Doç. Dr. Özge Uysal Soyer konu ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşıyor.
Bu video Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği tarafından hazırlanmıştır.