Evcil Hayvan Alerjisi ve Korunma
Evcil hayvanlar başta olmak üzere hayvanların birçoğuna karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bunlar içinde en sık alerjiye neden olan hayvanlar kedi ve köpeklerdir. Hayvanların sadece tüyünde değil, salyasında, tükürüğünde, deri döküntülerinde ve hatta idrarında bulunan proteinlere karşı alerjik reaksiyon görülebilir. Bunlar diğer tozlara karışan ve alerjen dediğimiz havadaki küçük parçacıklardır. Alerjik belirtilerin ortaya çıkması için mutlaka hayvana dokunmak gerekmez. Bu alerjenler hava yoluyla da solunduğunda belirtilere yol açabilir.
Evcil hayvan alerjisi olanlarda karşılaşma sonrasında görülecek belirtiler nelerdir?
- Aksırık, gözlerde kaşıntı, kızarma ve sulanma, burun akıntısı, kaşıntısı ve tıkanıklık gibi göz ve burunla ilgili belirtiler,
- Öksürük, nefes darlığı, göğüsten duyulan hışıltı gibi alt solunum yoluna ait belirtiler,
- Deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık gibi alerjik deri bulguları ortaya çıkabilir.
Alerjik belirtiler ilk birkaç dakikada ortaya çıkabileceği gibi bazı kişilerde 8-12 saat sonra en şiddetli hale gelebilir.
Evcil hayvanlar ortamdan uzaklaşsa bile tüyleri havada asılı, mobilya ve kıyafetlere yapışmış kalacağından belirtiler uzun süre devam edebilir.
Evcil Hayvan Alerjenlerinden Nasıl Korunabilirim?
- İlk adım evcil hayvanlara karşı olan alerjinin olup olmadığı alerji ve immünoloji uzmanı tarafından uygun testler yapılarak saptanmalıdır.
- Şikayetleri kontrol altına almanın en etkin yolu evcil hayvanı tamamen ortamdan uzaklaştırmaktır. Bu durumda bile evcil hayvana ait alerjenden tamamen kurtulmak altı ay veya daha uzun zaman alabilir.
- Her türlü evcil hayvanı alerjik kişilerin yatak odasından kesinlikle uzak tutmalısınız.
- Eğer evcil bir hayvan edinmek istiyorsanız daha çok balık, kaplumbağa gibi tüyü olmayan hayvanlar seçmelisiniz.
- Havalandırma sisteminin filtreleri sıklıkla temizlenmeli.
- Kış aylarında evcil hayvanlar daha çok ev içinde bulunduğundan alerjen düzeyi daha çok artar. Bu nedenle havalandırma sistemleri gözden geçirilmelidir.
- Hayvanlar daha sık (haftada 2 kez) ve alerjisi olmayan kişiler tarafından yıkanmalıdır.
- Evcil hayvanı olanlar daha az ziyaret edilmeli.
- Yatak odalarında HEPA filtreli havalandırma cihazları kullanılmalı. Bunların etkilerinin de sınırlı olduğu unutulmamalı.
- En önemli alerjen kaynağı halı, kanepe ve yataklardır. Mümkün olduğu kadar halılar azaltılmalı, kanepeler sık sık temizlenmeli, yatak ve yastıklarda hayvan tüyleri yerine sentetik ürünler kullanmalıdır.
Unutmayalım!
- Alerjiye neden olan alerjenler kedi ve köpeklerin tükürük ya da yağ bezlerinden salgılanmaktadır. Çok yapışkan olan bu alerjenler hayvanın tüylerine kolayca yapışmaktadır. Yani hayvan tüyleri alerjen kaynağı değil sadece taşıyıcıdır.
Köpekler arasında farklılıklar var mıdır?. Alerjen düzeyleri açısından çok az farklılık olabilir. Bazı türler daha az alerjen üretebilir.