Alerjik Hastalıklarda Korunma
Alerjik hastalıkların tedavisinde son yıllarda oldukça olumlu yönde ilerlemeler sağlanmıştır. Yeni geliştirilen ilaçlar sayesinde hastalıkların kontrolünde sorun yaşanmamaktadır. Ancak alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma tedavinin en önemli basamaklarından birisidir. Deri testleri ya da diğer tanısal işlemler ile hastalığa neden olan alerjenler tanımlandığında bunlardan korunmak gereklidir. Bu yönde alınacak eğitimler ile alerjenlerden korunma yöntemleri uygulanabilir. Hem korunma önlemleri hem de hastalıkların tedavisi konusunda alınacak eğitimlerin olumlu etkisini görebilirsiniz. Alerjenlerden başka tetikleyici olarak adlandırdığımız hastalığınızı kötü yönde etkileyecek faktörleri de kontrol etmemiz gerekir. Sigara dumanı, hava kirliliği ve solunum yolu enfeksiyonları vs. en önemli tetikleyicilerdendir.
Çevresel kontrol ne kadar iyi sağlanırsa hastalığın kontrolünün de o kadar iyi olacağını unutmamak gerekir. Çevresel kontrol önlemleri aynı zamanda ihtiyaç duyulan ilaç miktarında da azalmaya neden olacaktır.
Çevresel kontrolün sağlanması konusunda alınacak önlemler o kadar kolay olmayabilir. Yine de bu konuda bir şeyler yapabilirsiniz. Dış ortam alerjenleri (polen, mantar sporları vb) ya da tetikleyiciler (hava kirliliği) karşı önlem alınması daha zordur. Kişisel alacağınız önlemler yani polen sezonunda yoğun olduğu dönemlerde dışarıda daha az vakit geçirebilir, günün belirli saatlerinde dışarıda bulunmaya dikkat edebilirsiniz.
Ancak ev içi alerjenler konusunda kontrolü sağlamak kişinin kendi yeteneğine bağlıdır. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda korunma önlemlerine harfiyen uyulması ile başarı sağlanabilir.
Bu önlemlerin sürekli olması yaşam alanınızı buna göre düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu konuda alınacak eğitimler son derece etkilidir.
Alerjik Hastalıklarda Korunma ile ilgili alt başlıklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.