Et Alerjileri
Günümüzde alerjik hastalıkların sıklığındaki artışla beraber tüketilen besinlere bağlı gelişen alerjik reaksiyonların oranı da artmaktadır. Daha çok çocukluk döneminde görülen besin alerjileri, sıklıkla inek sütü, yumurta, kuru yemişler, balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı gelişmektedir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi hafif bulgular yanında yaşamı tehdit edebilen anafilaksi gelişmesi besin alerjilerinin önemini göstermektedir.
Son yıllarda klinik bulgular açısından farklılık gösteren kırmızı et alerjileri de görülmeye başlamıştır. Et içerisindeki protein veya karbonhidrat yapısındaki maddelere karşı bağışıklık sistemimizin aşırı tepki vermesi sonucu alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Et alerjisi sadece çocuklarda değil her yaş grubunda görülebilmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda Karadeniz bölgemizde daha sık görüldüğünü biliyoruz.
Bir çeşit ete alerjiniz varsa diğerlerine de (tavuk, ördek ve hindi gibi) alerji gelişebilir. İnek sütü alerjisi ile olan her beş çocuğun birinde sığır etine de alerji bulunabilir. Ancak bazı hastalar pişirildikten sonra et tüketebilmektedir.
Et alerjisine bağlı klinik bulgular et yenildikten hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi geç yani 4-6 saat sonra da görülebilir.
Klinik Bulgular;
- Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma,
- Hapşırık, burun akıntısı,
- Nefes darlığı, hırıltı, ses kısıklığı
- Karın ağrısı, kusma, ishal
- Baş dönmesi, halsizlik, baygınlık, tansiyon düşüklüğü görülebilir.
Et alerjisi olan hastalarda anafilaksi gibi yaşamı tehdit eden reaksiyonlar gelişebilir. Hatta bu reaksiyonlar 4-6 saat sonra ortaya çıkabilir. Et içerisindeki karbonhidratlara bağlı ortaya çıkmaktadır. Besin alerjilerine bağlı anafilaksi bulguları çok kısa sürede görülmesine rağmen et alerjisi olan hastalarda geç reaksiyonların olabileceği akılda tutulmalıdır.
Bulguları geç ortaya çıkan et alerjisi ilk defa Amerika Birleşik Devletlerinde tanımlanmış ve kene ısırması sonucu geliştiği bildirilmiştir. Kırmızı ette bulunan karbonhidrat yapı ile kenenin tükürüğünde bulunan yapının benzerliği nedeniyle çapraz reaksiyon gelişmektedir.
Et Alerjisinde Nasıl Tanı Konulur?
Et alerjisi şüphesiniz varsa mutlaka alerji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Şüpheli öykü tarif eden hastalara alerji uzmanları tarafından et ile deri testleri ve kan testleri yapılır. Kesin tanı için gerektiğinde doktorunuzun gözetiminde et ile provokasyon testi yapılabilir.
Et Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Et alerjisi kanıtlanan hastaların et yememesi gerekir. Etin pişirilmesi alerjik özelliğini ortadan kaldırmamaktadır. Etten tamamen uzak durmak gereklidir
Ciddi alerji öyküsü olanlar ev dışında (restoran vs) çok dikkatli olmalıdırlar. Her ne kadar dikkat edilse de kazara et alımı sonucu alerjik reaksiyonların gelişebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle et yedikten sonra nefes darlığı, çarpıntı, bayılma öyküsü olan yani anafilaksi geçirme riski olan hastaların acil durumlarda kullanılmak üzere adrenalin oto-enjektörü taşımaları gerekmektedir.
Bunun yanında daha çok kazara yeme sonucu gelişebilecek reaksiyonları önlemek amacıyla kırmızı et ile desensitizasyon adı verilen alıştırma tedavisi uygulanabilmektedir. Dünyada ilk defa ülkemizde iki hastaya kırmızı et ile başarılı bir şekilde desensitizasyon tedavisi uygulanmıştır.
Sağlığınız için yaşam boyu el ele…
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği