ELEKTRONİK SİGARA VE ASTIM
AİD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, dumansız olduğu için astımlı hastalar tarafından kullanımı artan e-sigaranın zararları konusundaki güncel bilgileri sizlerle paylaştı
Kamu spotları, vergilendirme, toplu yaşam kullanımına ilişkin kısıtlamalar sonucu sigara kullanımı tam azalmaya başlamış iken tütün endüstrisi tarafından elektronik sigaralar piyasaya çıkarıldı. Elektronik sigara kullanımının sigara bırakmanın bir basamağı olduğu, sigaralara göre %95 daha güvenli olduğu ileri sürüldü. Avrupa Solunum Derneği (ERS) bu iddiaları kesinlikle reddetmesine rağmen maalesef aralarında sağlık otoritelerin de adının geçtiği bu propaganda, hala devam etmektedir.
E-sigara kaynaklı akciğer hasarı açısından bakıldığında buharlaştırmanın akut toksisitesi, tütünden çok daha fazladır. E-sigara ürünlerindeki kimyasallar ve aerosoller üzerinde yapılan çalışmalar, sıvıların ısıtılırken yüzlerce bileşiğin üretildiğini göstermektedir. Yüksek moleküler ağırlıklı bu bileşikler, endüstriyel kimyasal tributilfosfin de dahil olmak üzere pekçok tehlike içermektedir.
18-24 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin %11’inden fazlası e-sigara kullanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan iki çalışma, özellikle genç e-sigara kullanıcıları arasında astım riskinin arttığını göstermiştir. Avustralya’da yapılan bir çalışmada, e-sigara kullanımının hırıltı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi astım yakınmaları ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Benzer şekilde, Kanada’da yapılan bir çalışma, ortalama 1,7-2,4 yıl boyunca e-sigara kullananlarda her yılın semptomları (nefes darlığı, öksürük, balgam, hırıltı, tekrarlayan enfeksiyon) artırdığı gösterilmiştir.
Sadece epidemiyolojik çalışmalar değil klinik çalışmalarda bu ilişkinin varlığını desteklemiştir. Astımın alt tiplerini belirlemek amacıyla hava yolu örneklerinin proteomik profillemesi kullanılmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, astımlı yetişkinler ve e-sigara kullananların balgamlarının proteomik profillemesi yapılmış, e-sigara içenlerde ve astımlı kişilerde önemli ölçüde artan proteinler olduğu dikkati çekmiştir. E-sigara içenlerin balgam proteotiplerinin, astımlı kişilerdekilerle örtüştüğü saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içenlerde hava yolu bağışıklık homeostazının bozulduğu gösterilmiştir.
Elise Hickman, Neil E Alexis, Julia E Rager, Ilona Jaspers. Airway Proteotypes of E-Cigarette Users Overlap with Those Found in Asthmatics. Am J Respir Cell Mol Biol 2024 Apr;70(4):326-328.