Deterjan Alerjisi Nedir?
Alerji, bağışıklık sistemimizin, insanların çoğu için zararsız bir maddeye karşı anormal bir tepki göstermesi durumudur. Temas alerjilerinde hastanın duyarlı olduğu maddeye temas eden cilt bölgesinde genellikle 24 ila 48 saat sonra kaşıntı, kızarıklık ve kabarma görülmektedir.
Deterjanların içinde bulunan bazı maddelerin de bu alerjik tepkilere neden olması mümkündür. Cilt rahatsızlığı olan hastaların genelindeyse sebep alerjik bir mekanizma değil, temizlik ürünlerinin içinde bulunan kimyasal maddelerin doğrudan cildi tahriş etmesidir. Temas ve cilt reaksiyonu arasındaki süre genellikle 24 saatten daha kısadır. Deterjanlar önce cildimizi koruyan yağ tabakasına, sonra da hücre zarındaki yağlara hasar vermek suretiyle ciltte soyulma, kızarıklık ve kanama odaklarına neden olur; kaşınma, yanma ve acı hissi oluşur.
Her iki durumda da tedavide birincil yaklaşım sebep olan maddeden uzak kalmaktır. Alerjiye sebep olan bir madde tespit edilmişse bunu içermeyen deterjanlar kullanmak, deterjan yerine alternatif temizlik ürünleri, eldiven kullanmak, çamaşırları iki kez durulamak önerilebilecek yaklaşımlardır. Deterjanlar bazı insanlarda da solunumsal yakınmalara neden olabilir. Deterjan sanayiinde çalışan ve alerjik bünyesi olan işçilerin alerjik duyarlılık geliştirmeleri mümkündür.
Solunumsal şikâyeti olan hastaların çoğunda ise, aynı ciltte olduğu gibi, olay iritasyona yani solunum yollarındaki tahrişe bağlıdır. Deterjan kokuları ile hapşırma, burun akıntısı, genizde yanma, öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalar tetiklenebilir.