DELTA VARYANTI

Son günlerde COVD-19 pandemisinin tekrar tırmanışa geçmesine neden olan ve suçiçeği kadar bulaşıcı olduğu bildirilen DELTA VARYANTI ile ilgili neler biliyoruz?

İlk olarak Hindistan’da saptanan ve hızla yayılan Delta varyantı, orijinal Wuhan virüsüne göre takriben 1000 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede özellikle aşılanmamış hastalarda artan sıklıkta görülüyor. O denli bulaşıcı ki normalde PCR testi, hastalık bulaştıktan sonra 6-7 gün içinde pozitif olurken delta varyantı bulaştığında 3-4 gün içinde pozitif oluyor.

Delta varyantı ile gelişen COVID-19 hastalığında ateş, halsizlik, koku ve tat alma duyularında kayıp gibi klasik bulgular yerine boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı gibi grip bulguları daha ön planda gözleniyor. Bu nedenle hastalık başta soğuk algınlığı olarak değerlendirilip epeyce ilerledikten sonra hastane yatışları ile sonuçlanıyor. İki doz aşılanan bireylerin ise Delta varyantı ile hasta olsalar bile ağır hastalık, yoğun bakım yatışı ve ölümden korundukları bildiriliyor.

Varyant Ne Demek?

Virüs çoğalırken yani kendinden yeni kopyalar üretirken birtakım hatalar olabiliyor ve bu hataların sonucunda varyantlar ortaya çıkıyor. Bazen bu varyantlar virüsün iyi huylu kopyaları oluyor ve hastalık giderek ortadan kayboluyor. Bazen de daha bulaşıcı, daha ağır hastalık yapan ve daha zor tedavi edilen bir hastalığa dönüşmesine neden oluyor. Hatta grip aşısında olduğu aşılara dirençli olabiliyor ve yeni varyantlar için yeni aşılar üretmek gerekiyor.

Endişe Verici Varyant Ne Demek?

Bir RNA virüsü olan SARS-CoV-2’nin hücre içinde çoğalma sürecinde değişik varyantlar ortaya çıktı. Bunlardan bazıları “ Endişe verici varyantlar “ yani bulaştırıcılığı artmış, şiddetli hastalığa neden olabilen, COVID-19 salgınında olumsuz gidişe neden olabilecek varyantlar. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu varyantlar; alfa, beta, gamma ve delta gibi Yunan alfabesindeki harfler ile isimlendirildi. Delta varyantının içinde olduğu “ Endişe verici varyantlar “ grubundaki diğer varyantlar:

Alfa varyantı: İlk olarak İngiltere’de görülen, Türkiye dahil olmak üzere pekçok ülkede tespit edilen bu varyanta karşı aşıların etkin olduğu bildirilmektedir.

Beta varyantı: İlk olarak Güney Afrika’dan bildirilen komşu ülkelere hızla yayılan bu varyant daha ağır hastalığa yol açmaktadır.

Gamma varyantı: Brezilya’da tanımlanan bu varyanta karşı önceden hastalığı geçirmiş olmanın ve aşı olmanın yeterli koruyuculuk sağlamadığı düşünülmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de Delta varyantının İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde saptandığı bildirildi. Delta varyantının yayılım hızının çok yüksek olması hatta aşılı bireylerin bile bulaştırıcı olabileceği göz önüne alındığında maske, mesafe önlemlerine bir süre daha devam etmemiz gerekecek.