Yiyecek Alerjisine Aşı Müjdesi – TGRT Haber
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği(AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel “Yiyecek Alerjisine Aşı Müjdesi” konusunda TGRT Haber yayınında bilgi veriyor.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği(AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel “Yiyecek Alerjisine Aşı Müjdesi” konusunda TGRT Haber yayınında bilgi veriyor.
Bağışıklık sistemini oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da işlev bozukluğuna bağışıklık sistemi hastalıkları denir. Bağışıklık sistemini oluşturan hücreler ya da proteinlerin eksikliğinde ya da fonksiyon bozukluklarında vücuda giren zararlı etkenlere karşı mücadelede zayıflık başlar.
Ocak ayının son günü ABD’nin besin ve ilaçların güvenilirliğinden sorumlu kurumu FDA, oldukça umut verici bir haberi duyurdu. Yer fıstığı alerjisinde kullanılmak üzere ağız yolu ile alınabilecek kapsül şeklinde bir alerji aşısının kullanımını resmi olarak onayladı. Böylece Avrupa ve ABD’de oldukça yaygın görülen yer fıstığı alerjisi için uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda hastaları yer fıstığının […]
Gıda katkı maddeleri, tek başlarına tüketilmez ve besin değerleri yoktur. Buna rağmen, gıdaların dayanıklılığını artırmak ve görüntüsünü değiştirmek için sıklıkla gıdalara eklenir. Gıda katkı maddeleri yapay veya doğal olabilir.
Alerjik rinit tedavisi alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve alerji aşılarından oluşur. Alerjenden sakınma tedavinin ilk basamağıdır ve yaşamımızın her anında bu hastalığa karşı önlemler almamız gerekmektedir.
Kış aylarında çocukların hastalıklarının en önemli nedeni viral solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Derneğimiz üyelerinden Prof. Dr. Özge Soyer yaptığı TV röportajında bu enfeksiyonlardan korunma yollarını anlattı.
Bir kişinin yaşam boyu zona geçirme riski %30 gibi yüksek bir oranda olup 50 yaşından itibaren bu risk daha da artmaktadır. Zona hastalığı; gövdede önce kızarıklık sonra sulu kabarcıklarla kendini gösteren ağrılı bir deri hastalığıdır. Başlangıçta sulu kabarcıklar ön planda olmadığı için teşhisi kolay değildir, hatta döküntüye kaşıntı da eşlik edebileceğinden kontak dermatit ya da […]
Yumurta alerjisi çocuklarda süt alerjisinden sonra ikinci sıklıkta görülen besin alerjisidir. Yapılan çalışmalar yumurta alerjisi olan çocukların % 66’sının 5 yaşına kadar yumurtayı tüketebildiğini, şiddetli reaksiyon gösteren hastaların ise % 32’sinin 16 yaşına kadar tüketemediğini göstermektedir.
Astım, çocukluk çağında çevresel ve kalıtımsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. En önemli özelliği tekrarlayan hırıltı, öksürük ve solunum sıkıntısı ataklarının tetikleyiciler ile karşılaşıldığında ortaya çıkmasıdır.
Corona virüs, 1960’larda insanlarda nezle, grip gibi hafif solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan kendi halinde bir virüs olarak bilinirken 2002 yılında Çin’de büyük bir salgına yol açtı.