Besin Alerjisi Nedir?
Besin alerjisi bağışıklık sisteminin besinlerdeki bazı proteinleri yabancı ve tehdit edici olarak algılayıp bunlara karşı antikorlar üretmesi ya da hücresel bağışıklık yanıtı oluşturması ile gelişir. Bu yanıtın özelliğine göre bir ya da daha fazla sistemde belirtiler oluşur. Bu belirtiler döküntü, kaşıntı gibi hafif olabildiği gibi bazen de yaşamı tehdit eden ağır reaksiyonlar şeklinde olabilmektedir. Besin alerjileri daha çok çocukluk döneminde olmakla beraber her yaşta görülebilir. En sık inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar, susam gibi besinlere karşı görülmektedir. Ancak tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyon gelişebileceği akılda tutulmalıdır. Bazı besin alerjileri zaman içerisinde düzelebilirken yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri genellikle hayat boyu devam etmektedir. Besin alerjisinde tanı sonrası hemen şifa sağlayacak kanıtlanmış bir tedavi yöntemi yoktur. Çok az miktardaki besinin tüketilmesi bile şiddetli reaksiyonu başlatabileceği için kişinin alerjik olduğu besin ve bu besini içeren tüm ürünlerden mutlak kaçınması şarttır. Besin alerjisi ya da şüphesi olan hastaların alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.