Besin Alerjisi Her Yaşta Ortaya Çıkar mı?
Besin alerjisi, alınan besin proteinine karşı gelişen ve her alındığında tekrarlayan bağışıklık sistemimizin anormal bir yanıtıdır. Hasta ve ailesinin yaşam kalitesinde bozulmaya neden olan, ölüme dahi sebep olabilecek önemli bir sağlık sorunudur.
Besin alerjisi sıklığı son yıllarda ciddi oranda artış göstermiştir. Daha çok erken çocukluk yaş grubunda görülse de her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalarda ilk bir yaşta yüzde altı, çocukluk yaş grubunda yüzde dört oranında besin alerjisi görülebilmektedir. Yetişkin dönemde ise görülme sıklığı azalmakla beraber devam etmektedir. Tüketilen her besine karşı alerji gelişebilmektedir. En sık neden olan gıdalar; inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, fındık, ceviz, antep fıstığı gibi kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susamdır.
Çocuklarda en sık etken inek sütü ve yumurta iken yetişkinlerde balık ve fıstıktır. İnek sütü, yumurta gibi besinlere bağlı alerjiler ilerleyen yaşlarda geçebilmekle beraber yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri çok uzun yıllar hatta yaşam boyu devam edebilmektedir. Besin alerjisi olan hastaların mutlaka alerji kliniklerinde takip edilmesi gerekmektedir.