Besin Alerjisi – Basın Bülteni
BESİNLERİ HAYATINIZDAN ÇIKARMADAN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, yapılan anket çalışmalarında insanların dörtte birinin kendisinde besin alerjisi olduğunu düşündüklerini saptadıklarını belirtti. Oysa yapılan sağlık taramalarında, besin alerjisi görülme sıklığının %1-2 civarında bulduklarını belirterek bu algı farklılığının sağlıksız beslenmeye yol açabileceği kaygısını taşıdıklarını ifade etti.
YETERSİZ BESLENEN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ GERİLİYOR
Beslenmenin; sağlığımızı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitemizi yükseltmek için yapılan bir davranış olduğunu, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş için önemli olmakla birlikte özellikle bebekler, çocuklar, gebeler ve emziren anneler için çok daha önemli olduğunu vurguladı. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimlerinin geri kalabileceğini ve yaşam boyu sürebilecek sağlık sorunları edinebileceklerine dikkat çekti.
ÇOCUĞUNUZUN DİYETİNDEN BESİN ÇIKARMAK, BİR UZUV KESMEK KADAR HAYATİ BİR KARARDIR
Dr. Şekerel, Bebeğimde veya çocuğumda besin alerjisi var diyerek çocuğunu veya annenin kendisini belirli besinlerden mahrum bırakmasının sakıncalı olabileceğini vurgulayarak şunları aktardı; “Böyle bir kararın mutlaka profesyoneller yani hekimler tarafından alınması gerektiğinin altını çizdi. Bir hekim için hastasının diyetinden bir besinin çıkarılması, o hastanın bir uzvunun kesilmesi kadar önemli ve ciddi bir karardır dedi. Hekim öncelikle, o besinin kişiye zarar verdiğinden mutlak surette emin olmak durumundadır. Tek başına şüphe besinin diyetten çıkarılması için yeterli bir neden olamaz”.
SÜTÜ VE YUMURTAYI KESMEDEN ÖNCE DOKTORA DANIŞIN
Sağlıksız büyüme ve gelişme durumlarına, özellikle temel besin ögelerinde uygulanan katı kısıtlamalı diyetlerde rastlanıldığını vurgulayan Dr. Şekerel: et, süt, yumurta, buğday ve kuru baklagillerin temel besinler olduğunu ve bunların diyetten çıkarılmalarının mutlak surette hekim kararına dayandırılması gerektiğini belirtti.
SANAL BİLGİLERE İTİBAR ETMEYİN
Prof. Dr. Bülent Şekerel günümüzde sosyal medya ve internet üzerinden bilgiye erişimin kolaylaştığını ve sanal ortamlara en sık başvuru nedenlerinden birinin sağlık sorunları olduğunu söyledi. “hastalarımız alerjinin nedenleri ve çözümleri için arama motorlarına hastalıklarının adını yazarak bilgi ediniyor. Ya da sosyal gruplardan deneyimleri okuyarak çözüme ulaşmaya çalışıyor. Fakat edindikleri bilgilerin hekimden alınacak desteğin yerine geçemeyeceğini bilmeleri gerekiyor. Besin alerjisi tedavisinin besini diyetten çıkarmaktan geçtiğini bilen birinin besinleri keserek çocuğundaki sorunları gidermeye çalışmasının geri dönülemeyecek başka sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Prof.Dr. Şekerel temsil ettiği Alerji ve immünoloji uzmanlarının besin alerjisi şüphesi olan hastalara destek vermeye her zaman hazır olduklarını ve ailelerin şüpheli besini diyetten uzaklaştırmadan önce bir uzman ile temasa geçmelerinin önemini ve gerekliliğini vurguladı.
Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği