Ocak ayının son günü ABD’nin besin ve ilaçların güvenilirliğinden sorumlu kurumu FDA, oldukça umut verici bir haberi duyurdu. Yer fıstığı alerjisinde kullanılmak üzere ağız yolu ile alınabilecek kapsül şeklinde bir alerji aşısının kullanımını resmi olarak onayladı. Böylece Avrupa ve ABD’de oldukça yaygın görülen yer fıstığı alerjisi için uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda hastaları yer fıstığının neden olduğu alerjik şoktan (anafilaksiden) koruyabilecekbir aşı kullanıma sunuldu.
Bilindiği gibi alerjik hastalıkların tedavisinde, eğer alerjiye neden olan şeyden uzak durulamıyorsa alerji aşıları kullanılmaktadır. Alerji aşılarının prensibi; hastayı alerji yapan maddenin giderek artan miktarları ile çok yavaş bir şekilde karşılaştırarak hastada tolerans gelişmesini desteklemektir. Bu karşılaştırma alerji-immunoloji uzmanının gözetiminde cilde iğne yapılması ile ya da dil altından emilen haplar ile mümkün olmaktadır.
Günlük yaşamlarında yer fıstığı ezmesi tüketen toplumlarda daha çok gördüğümüz fıstık alerjisi, tıpkı balık alerjisi gibi yaşam boyu devam edebilen bir alerji tipidir. Halbuki ülkemizde sık görülen süt ve yumurta alerjisi çoğu zaman çocuğun büyümesi ile kendiliğinden kaybolur, buna tolerans denir. ABD, Kanada, Avusturalya, İngiltere gibi ülkelerde en sık görülen çerez alerjisi olması yanısıra hem hayat boyu devam etmesi hem de alerjik şok gibi hayatı tehdit eden tablolara daha sık yol açması nedeniyle öncelikle yer fıstığına karşı aşı geliştirilmiştir. Önümüzdeki yıllarda yine tolerans gelişmesi beklenmeyen fındık, ceviz belki de deniz ürünlerine karşı aşılar kullanıma sunulabilecektir.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği olarak, besin alerjisi nedeniyle günlük yaşamlarını kısıtlamalarla sürdüren ve sağlık sorunları ile başa çıkmaya çalışan hastalara ve ailelerine yardımcı olabilmek için araştırmaları bizzat yürütüyor ve umut verici gelişmeleri paylaşmak istiyoruz