Astım Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Astım, çocukluk çağında çevresel ve kalıtımsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. En önemli özelliği tekrarlayan hırıltı, öksürük ve solunum sıkıntısı ataklarının tetikleyiciler ile karşılaşıldığında ortaya çıkmasıdır.
Erken tanı ve tedaviye, konusunda uzman hekimler eşliğinde iyi bir iletişim ile başlanır ise, hastalık kontrol altına alınarak, hasta normal birey gibi yaşamını sürdürür.
Astım Tedavisi:
Astıma neden olan faktörlerden korunma, ilaç tedavisi ve gereğinde alerji aşıları şeklinde yapılmaktadır. Sigara dumanı, kimyasal ve kozmetik kokular mümkün olduğu kadar hastanın ortamından uzaklaştırılmalıdır. Astım ataklarında kurtarıcı ilaç tedavisi solunum veya ağız yolu ile injeksiyonla da alınır ve daralmış bronşları genişleterek daha rahat nefes almayı sağlar.
Doktor kontrolü altında kullanımında önemli yan etkileri görülmemiştir. Kuru toz ve spreyler şeklinde günde iki kez uygulanabilir. Kortizon dışında lökotrien reseptör antagonisti olan ilaçlar granül ya da tablet şeklinde günde bir kez ağızdan alınırlar, etkileri kortizonlu ilaçlara göre daha azdır.
Son yıllarda biyolojik ajanlar da (anti-IgE) tedaviye girmiştir. Alerji aşıları, Alerji ve İmmünoloji Uzmanları tarafından testlerle saptanan ev tozu, polen gibi alerjenlere karşı yapılmaktadır. Diğer tedavilere ek olarak üç ile beş yıl süreyle injeksiyon, ağızdan damla veya tablet olarak verilebilir.
Tüm bu tedaviler Alerji ve İmmünoloji Uzmanının önerdiği şekilde ve sürede uygulanmalıdır.