Anafilaksi (Alerjik Şok) Nedir?
Herhangi bir alerjen ile karşılaşma sonucu vücudun aşırı tepki göstermesine alerjik şok denir.
Bu alerjen; yenilen-içilen bir gıda, ilaç, böcek sokması, enjeksiyon, nefes yolu veya deriye temas ederek vücuda girebilir. Alerjenin vücuda girmesi ile saniyeler içinde veya en geç 2 saat sonra tepki başlayabilir. Bu alerjeni yok etmek için tüm savunucu hücreler aniden aşırı faaliyet gösterir, kana bol miktarda kimyasal madde salgılanır. Her bir organ bu durumdan etkilenir. Salgılanan kimyasal madde miktarına ve bağışıklık sisteminin tepki derecesine göre farklı belirtiler görülebilir.
Sadece kızarma, terleme, çarpıntı gibi çok hafif belirtilerin yanı sıra nefes almakta güçlük, tansiyon düşmesi, baş dönmesi, kulakta çınlama, çarpıntı, gözlerde sulanma, aksırık, öksürük, karın ağrısı, kusma da eklenebilir. Bu belirtilerin birçoğunun aynı anda ve şiddetli olması durumunda ise alerjik şok denen en ağır tablo oluşur.
Hemen müdahale edilmelidir. Alerjik şok tedavisinde ilk ve en önemli ilaç adrenalindir.
Ağır gıda alerjisi, arı sokması alerjisi gibi önceden bilinen alerjik şok riski taşıyan kişiler; acil müdahale için yanlarında ülkemizde de satılan tek kullanımlık adrenalin otoenjektörü bulundurmalıdır. Nasıl kullanılacağını da iyice öğrenmelidir. Alerjik şok belirtisi ile bacaktan, uyluk yan dış yüzüne, giysinin bile üstünden bu iğneyi uygulamak hayat kurtarıcı olur. Acile gidip tedaviye devam edecek zaman kazandırır.