Anafilaksi (Alerjik Şok) Hangi Hastalarda Daha Risklidir?
Astım varlığı, özellikle kontrolsüz astım, bazı tansiyon ve kalp ilaçlarının kullanılması, kronik akciğer hastalıkları ve mastositoz alerjik şok için en önemli risk faktörleridir. Psikiyatrik hastalıklar, hastanın uyumunu ve davranışlarını etkileyerek risk yaratır. Bebeklerde alerjik şokun tanınması zordur. Ergenlik çağındakilerde ise umursamazlık ve yeterince korunmama nedeni ile alerjik şok riski artabilir.
Gebelikte hormonal değişiklikler, yaşlılarda eşlik eden hastalıklar ve kullanılan ilaçların artması risk oluşturur. Yaşlılarda, erkeklerde, arı sokmasıyla ciddi reaksiyon yaşayanlarda, ilaç alerjisi, besin alerjisi bulunanlarda, astımlılarda, aşırı stresi olanlarda ve yoğun egzersiz yapanlarda ciddi alerjik şok gözlenme riski ve tekrarlama olasılığı artar. İlaçlardan hipertansiyon ve kalp hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ayrıca antidepresanlar, sakinleştirici ve uyuşturucular risk yaratırken tedaviyi de güçleştirir.
Antibiyotikler, romatizma, kanser, röntgen, narkoz ilaçları gibi pek çok çeşit ilaç, ayrıca alerjenin enjeksiyon yoluyla alınması risk yaratır. Yoğun egzersiz, ateş, enfeksiyon, alkol, katkı maddeleri, stres, olağan dışı koşullar ve hormonal durum alerjik şok için kolaylaştırıcı veya klinik tabloyu ağırlaştırıcı etkenlerdir. Hasta ve çevresinin alerjik şok konusunda eğitilmemiş olması, tanının geç konup adrenalinin erken ve doğru kullanılmaması, kısa gözlemin ardından erken taburculuk öldürücü reaksiyonlar için risk oluşturur.