Alerjik Hastalar Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli
Türkiye Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) 2. Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, astım veya başka bir alerjik hastalığı olan bireylerin oruç tutarken dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgilendirmede bulundu.
Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, “Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar iki ana gruba ayrılır. Birinci grupta olan ilaçlar asıl önemli ilaçlar olup, kontrol ve tedavi özelliği olan ilaçlardır. Bu ilaçların çoğu günde bir veya iki kere kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçları düzenli olarak kullanan astım hastalarında nefes darlığı ve öksürük az olacağı için ikinci grup ilaçlara, yani rahatlatıcı ilaçlara çok az ihtiyaç duyarlar. Kontrol edici ilaçlar iftar-sahur arasında alındığı takdirde gün boyu önemli ölçüde etkili olabilmektedir” dedi.
Astım hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken konulara değinen Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya şunları söyledi;
SUSUZ KALMAK ASTIM ATAĞINI TETİKLİYOR
Astım hastalarının sıcak havalarda oruç tutarken dikkat etmesi gereken hususlardan biri de uzun süre susuz kalmamaktır. Astım hastalığında solunum yollarındaki koruyucu müküs tabakasında kuruma ve koyulaşma olur. Bu da astım ataklarını tetikleyebilir. Onun için hastaların su kaybının çok arttığı sıcak saatlerde dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat etmesi gerekir.
ORUCUNUZU ILIK SU İLE AÇIN
Astım hastalarında sık rastlanan sorunlardan biri olan gastroözefagial reflüye de dikkat etmek gerekir. Mide içeriğinin yemek borusundan ağıza ve boğaza geri gelmesi olarak tanımlanabilecek bu durumda, mide asidinin veya yiyeceklerin akciğere kaçması hastalarda öksürük ve nefes darlığına yola açabilir. Buna yol açmamak için astımlı hastaların yemekle birlikte çok su içmemesi ve yemekten sonra özellikle sahurda hemen uyumaması gerekir. Doğru olan oruç açılırken önce bir kaç bardak ılık su içilmesi, sonra yemeğin yavaş yavaş yenilmesidir. Sahurda da yemek sonrası en az iki saat uzanmamak ve uyumamak gerekir.
SİGARA ASTIM KRİZİNE YOL AÇIYOR
Sigara, hem astım oluşmasına hem de astım belirtilerinin artmasına yol açan çok önemli bir faktördür. Astımı olan hastaların kesinlikle sigara içmemesi gerekir. Öte yandan, özellikle kapalı ortamlarda oruç açılmasından sonra sigara içilmesi aynı ortamda bulunan astımlı hastalarda nefes darlığına ve astım krizine yol açabilir.
İFTAR SOFRANIZA GİZLİCE SIZAN ALERJİK GIDALARA DİKKAT
Besin alerjisi olan hastaların, duyarlı oldukları besinleri ramazan ayında da yememeye dikkat etmesi gerekir. Özellikle balık, yumurta, fındık, fıstık, ceviz gibi besinlerin diğer besinlerle karışmış olabileceği unutulmamalıdır. Hastaların ve ailelerinin yasak yiyecek listesini mutlaka yanlarında taşımaları uygun olur. Hastalar, ev dışında yemek yerken içeriğini tam bilmedikleri besinleri tüketmemeye dikkat etmelidir. Alerjik bir besinin örneğin ceviz, fındık gibi aç karına alınması besinin barsaktan emilimin hızlı olması sebebiyle anafilaksi gibi ani ve öldürücü reaksiyonlara yol açabilir. Toplu iftarların açıldığı kalabalık yerlerde yemek yerken besinlerin birbirine karışmış olabileceği unutulmamalıdır. Aynı kaşık, çatal, kepçe ve tabakların kullanılması da alerjik besinlerle bulaşmaya yol açabilir. Açıkta pişen yemeklerin kokusunun bile çok duyarlı kişilerde şiddetli reaksiyonlara yol açabileceği akılda tutulmalıdır.
ORUÇ TUTARKEN CİLDİNİZİ İHMAL ETMEYİN
Sıcak günlerde oruç tutulduğunda vücuttan su kaybı artmaktadır. Deri kuruluğunun önemli bir sorun olduğu atopik dermatitli (egzamalı) vakalarda derinin sık sık yıkanması işlemine ve deri ilaçlarının düzenli olarak kullanılmasına devam edilmesi gerekir.