ALERJİK DÖKÜNTÜ MÜ? COVID-19 DÖKÜNTÜSÜ MÜ?
The Lancet Child & Adolescent Health’de yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, COVID-19‘lu okul çağındaki çocuklar, genellikle hafif seyirli ve kısa süreli bir hastalık geçiriyorlar, pek az çocuk da hastalık süresi 2 aya kadar uzayabiliyor. Bu çalışmaya 5-17 yaş arası 75,529 çocuk dahil edilmiş. Çocuklarda hastalık süresi ortalama 6 gün olup küçük çocuklarda, daha büyük çocuklara göre daha kısa bulunmuş. En sık görülen semptomlar ise baş ağrısı, yorgunluk ve koku almada kayıp olarak belirlenmiş1.
Ancak COVID-19 geçiren çocuklar, nadir olmayarak döküntü nedeniyle de sağlık merkezine başvurabiliyor. En sık görülen döküntü tipleri; kızamık gibi kırmızı renkte ve yaygın (makülopapüler), sivrisinek ısırığı gibi ciltten hafif kabarık ve kaşıntılı (kurdeşen, ürtiker) veya sivilce gibi içi sıvı dolu kabarcıklar (veziküler) olarak tanımlanıyor. Az sayıda hastada ise ellerde ve ayaklarda nekrotik döküntüler ve deri altı kanamalar (purpura) bildirilmiş2. Bilhassa COVID-19 dan sonra çocuklarda görülen ağır hastalık, MIS-C de döküntü sık görülüyor. Bu hastalıkta alerjik döküntüleri görmeye alışık olmadığımız yerlerde, el ayası ve ayak tabanında kırmızı döküntüler dikkati çekiyor.
Bu döküntüleri alerjiden nasıl ayırabiliriz? Alerjik döküntüler, eğer bir enfeksiyon sırasında ortaya çıkmamış ise ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler görülmez. O nedenle döküntüsü olan bir çocukta diğer şikayetler dikkatlice araştırılarak COVID-19 kolayca dışlanabilir. Ancak pandeminin devam ettiği bu günlerde ateşi olan her çocukta döküntüsü olsun ya da olmasın COVID-19 hastalığı araştırılmalıdır.
- Molteni E, et al. Illness duration and symptom profile in symptomatic UK school-aged children tested for SARS-CoV-2. The Lancet Child & Adolescent Health 2021.
- Recalcati S, Gianotti R, Fantini F. COVID-19: The experience from Italy. Clin Dermatol 2021;39(1):12-22.