Alerjen sebzeler
Çiğ sebzelerdeki bazı alerjenler, yapısal olarak polen alerjenlerine benzemektedir. Huş ağacı, çim, yabani ot gibi polenlere alerji gelişen bireylerde, başlangıçta sorunsuz tüketilen kereviz, havuç gibi bazı sebzelerin alımından sonra 5-15 dk’da başlayan ağız içi ve boğazda kaşıntı, karıncalanma hissi, dudaklar, dil, damak ve boğazda şişme gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Bu durum ‘polen besin sendromu’ olarak da adlandırılan polenlerle ilişkili oral alerji sendromu olarak tanımlanır ve çiğ sebzeler gibi, bazı meyve, baharat ve kuruyemişlerle de görülebilir. Bulgular çoğunlukla kısa sürede düzelirken nadiren sistemik reaksiyonlar da gelişebilir. Erişkinlerde daha sık olmak üzere hem çocuk hem de erişkin yaş grubunda görülebilir. Çim polenine alerjisi olan bireylerde patates ile; huş ağacı alerjisi olanlarda havuç, maydanoz, dere otu, rezene, patates ile; pelin otu alerjisi olan bireylerde kereviz ve havuç ile; farklı polen alerjilerinde bu sebzeler dışında, yaban havucu, enginar, hindiba, marul gibi sebzelerle de alerjik reaksiyonlar gözlenebilir.
Klinik öyküye göre şüpheli besin maddeleri ve ilgili olabilecek alerjen polenler ile kan ve deri testleri, besin alımı sırasında gelişen reaksiyonların gözlenmesine hedefleyen besin yükleme testi tanıda kullanılan testlerdir. Bu hastalar çoğunlukla iyi pişmiş veya konserve ürünleri iyi tolere ederler. Ancak ısıya dayanıklı alerjen içeren besinlerde pişirme sonrası bile olsa besin maddesinin tüketimi semptomlara yol açabilir. Tedavide hastaya alerjen besinlerle ilgili bilgilendirme yapmak, kaçınma önlemlerine uyulması, şikayetlerin olması durumunda ise doktorunuz tarafından önerilecek tedaviler uygulanması önemlidir.