Ağrı Kesici ve Ateş Düşürücü İlaç Alerjileri
Dr. Şule Büyük Yaytokgil
Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar hemen her yaşta en sık kullanılan ilaçlardandır. Kullanım sıklığına paralel olarak, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alerjileri toplumda sık görülebilmektedir.
Özellikle astım ve kronik ürtikeri olanlarda daha sıklıkla görülebilmektedir. Alerjik bulgular ilaç kullanıldıktan hemen sonra çıkabileceği gibi günler içinde de ortaya çıkabilir. Alerjik bulgular; kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi hafif deri bulguları olabileceği gibi, alerjik şok olarak tanımlanan gözlerde, dilde, boğazda şişlik, öksürük, nefes darlığı, hırıltı, bulantı, kusma, karın ağrısı veya tansiyon düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi hayatı tehdit eden bulgular ile de ortaya çıkabilir.
Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alerjisinden şüphelenildiği durumlarda mutlaka bir alerji hekimine başvurulmalıdır. Hastalarda gerçek bir ağrı kesici ve ateş düşürücü alerjisinin olup olmadığı alerji hekimleri tarafından uygun görülen tanısal testler ile doğrulanmalıdır. Tüm ilaç alerjilerinde olduğu gibi Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alerjilerinde de tedavideki ilk basamak sorumlu ilacı tekrar kullanmamaktır. Bir ağrı kesiciye karşı alerji oluştuğu zaman diğer ağrı kesicilere karşı da alerji gelişebilir. Bu yüzden hem doğru tanının koyulması hem de alternatif olarak güvenli kullanılabilecek ağrı kesici ilacın bulunabilmesi için alerji hekimine başvurulmalıdır.