Alerji Testi Nasıl Uygulanır?
Şüphelenilen hastalık veya alerjene göre yapılacak alerji testleri farklılık gösterebilir. Alerji deri testleri alerjik rinit, astım, gıda alerjileri, arı alerjileri, ilaç alerjileri ve egzama tanısında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kullandığınız antihistaminik ilaçlar gibi bazı ilaçlar test sonuçlarını etkileyebileceğinden doktorunuz belirli bazı ilaçları önceden kesmenizi önerebilir. En yaygın kullanılan deri testi olan prik test sırasında, testin yapılacağı cilt bölgesi alkolle silindikten sonra test edilecek alerjenler birer damla şeklinde cilde, genellikle ön kola, damlatılır. Ardından, cilt test iğneleriyle hafifçe delinir, 15 dakika kadar sonra testin sonucu oluşan kabarıklık ve kızarıklığa göre değerlendirilir. Prik testleri genel olarak güvenli ve hızlı sonuç veren testlerdir, anlık hafif bir rahatsızlık dışında pek ağrı ve kanama yapmaz.
Nadiren de olsa alerji deri testleri sistemik alerjik reaksiyonlara yol açabildiğinden bu testlerin Alerji ve İmmünoloji uzmanı hekimler tarafından ve acil müdahale olanağı olan birimlerde yapılması gereklidir. Arı veya ilaç alerjisi gibi bazı durumlarda prik testlere ek olarak intradermal test adı verilen ve küçük bir miktar alerjenin cilde iğne ile verilmesi şeklinde uygulanan bir başka deri testi yöntemi de kullanılabilmektedir. Temas egzaması gibi bazı hastalıklarda ise yama testi adı verilen alerjenlerin 48 saat kadar cilde (genellikle sırta) temas ettirilmesi sonrasında değerlendirilen testler kullanılmaktadır. Yama testi süresince banyo ve terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden uzak durmanız gerekmektedir. Deri testlerinin uygulanamadığı durumlar gibi bazı durumlarda alerjinin değerlendirilmesinde kan testleri de kullanılabilmektedir.