Alerjik Nezle Orta Kulak İltihabına Neden Olur mu?
Alerjik rinit ya da diğer adıyla alerjik nezle alerjen maruziyeti sonrası çocukta hapşırık, burun ve gözlerde kaşıntı, burun tıkanıklığı ya da akıntısı yakınmalarının olmasıdır.
Alerjik nezlede burun içerisindeki dokular şişer ve normalden fazla akıntı üretmeye başlar. Burnun arka kısmında bulunan ve orta kulağı geniz adı verilen bölgeye birleştiren östaki borusu orta kulaktaki akıntıların genize akmasını sağlar. Alerjik nezlesi olan kişilerde burun içinde ve arkasındaki dokuların şişliğine bağlı olarak östaki borusu işlev göremez. Östaki borusu orta kulağın hava alması için de önemlidir.
Ayrıca uçak yolculuğunda olduğu gibi dış ortamdaki basınç değişikliklerinde orta kulağın etkilenmemesini sağlar. Alerjik nezle sırasında östaki borusunda tıkanma oluşur ve bu da orta kulakta sıvı birikimine neden olur. Bu durum burun içindeki iltihabın kulağa yayılmasına neden olur.
Tüm bunlar alerjik nezlesi olan çocukların orta kulak iltihabı geçirme olasılığını artırır. Çocuklarda kulak ağrısı, ateş, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk ve hafif duyma kaybı görülebilir. Tekrarlayan orta kulak iltihaplarını önlemek için çocuklardaki alerjik nezle şikayetlerinin yaşlarına uygun olarak mutlaka tedavi edilmesi gerekir.