Maya Alerjisi Nedir?
Mayalar, ekmek, şarap, bira gibi yiyecek ve içeceklerin fermantasyonunda görev yaparlar. Besin alımı sonrası maya proteinlerine karşı duyarlı kişilerde bağışıklık sistemi aracılığı ile istenmeyen tepkiler görülebilir. Maya alerjisi görülen kişilerde en çok deride yanma, kaşıntı, kızarıklık görülebilir.
Ayrıca midede yanma, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi sindirim sitemi rahatsızlıkları yapabilir. Baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı ve eklemlerde ağrı da görülebilir. Bu şikayetleriniz varsa doğru tanının koyulabilmesi için alerji ve immünoloji uzmanına gitmeniz gerekir. Hastanın şikayetleri ve hikayesi dinlendikten sonra yapılan fizik muayene ile birlikte uygun hastalarda alerji testleri yapılabilir. Cilt testi yapamadığımız hastalardan alınan kanla da alerji testleri yapılabilir. Tanıda hala şüphe duyuluyorsa besin yükleme yapılabilir ve/veya mayalı ürünleri diyetten çıkarılabilir. Maya alerjisinin mutlak bir tedavisi yoktur.
En iyi tedavi başta ekmek, poğaça, simit kurabiye gibi mayalı hamurlarla yapılan yiyeceklerden uzak durmaktır. Ayrıca maya alerjisi olanlar, peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, turşu, zeytin, sirke, şarap, bira gibi fermente yiyecekler ve içecekleri de tüketmemelidir. Marketlerde satılan ketçap, soya, hardal gibi hazır soslar, et suyu tabletleri, kurutulmuş meyveler de maya alerjisine karşı duyarlı kişilerde alerjiye neden olabilir. Açılmış ve uzun süre kapalı kalan besinler de maya proteini içerebilir. Maya aslında zengin bir B vitamini kaynağıdır. Eğer mayayı hayatınızdan çıkarmak zorunda kalırsanız bir diyetisyenle görüşüp B vitamininden zengin diğer besinleri tüketmelisiniz. Marketlerden alışveriş yaparken alınan ürünler dikkatlice incelenmeli, maya gıda etiketlerinde hidrolize protein, hidrolize bitkisel protein ve/veya kabartıcı olarak adlandırılan ürünlerin maya içerdiği unutulmamalıdır.