Gıda katkı maddeleri, tek başlarına tüketilmez ve besin değerleri yoktur. Buna rağmen, gıdaların dayanıklılığını artırmak ve görüntüsünü değiştirmek için sıklıkla gıdalara eklenir. Gıda katkı maddeleri yapay veya doğal olabilir.
Koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı ve kıvam artırıcı olarak kullanılırlar. Sık olmamakla beraber bazı alerjik yapılı kişilerde katkı maddelerine karşı tepkiler görülebilir. Tepkilerin sebebi her zaman alerji değildir. Bazen tüketilen katkı maddesinin miktarına ve kimyasal etkilerine bağlı olarak alerji dışı belirtiler de ortaya çıkabilir.
Dışarıda yenilen yemekler sonrası veya paketli gıdalar tüketildikten sonra vücutta alerjik tepkiler oluyorsa, sebep olarak gıda katkı maddeleri akla getirilmelidir. Belirti olarak, gıda alımı sonrası ciltte kaşıntı kabartı, dudaklarda ve gözlerde şişlik, hapşırık, burun akıntısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ishal ve bazen bayılma görülebilir.
Gıda katkı maddesi alerjisi tanısı koymada yaygın olarak kullanılan güvenilir, standart bir test ne yazık ki yoktur. Hasta şikayetlerinde olası katkı maddesi alımı sonrası belirtilerin ortaya çıktığı görülüyorsa, şüpheli katkı maddesi olan gıdalardan uzak durulması önerilir. Diyetle belirtiler kayboluyorsa teşhis konulabilir. Gözlem altında tekrar alındığında belirtilerin tekrarlaması teşhisi destekler. Katkı maddeleri daha önceden var olan astımı, alerjik nezleyi ve kurdeşeni tetikleyebilir.
Korunma amacıyla mümkün olduğunca hazır gıda ve paketli gıdalardan uzak durulmalı, paket içerikleri dikkatli okunmalıdır.