Yumurta Alerjisi geçer mi?
Yumurta alerjisi çocuklarda süt alerjisinden sonra ikinci sıklıkta görülen besin alerjisidir. Yapılan çalışmalar yumurta alerjisi olan çocukların % 66’sının 5 yaşına kadar yumurtayı tüketebildiğini, şiddetli reaksiyon gösteren hastaların ise % 32’sinin 16 yaşına kadar tüketemediğini göstermektedir.
Yumurta alerjisi ile birlikte başka bir besin alerjisinin görülmesi, hastanın atopik hastalığının olması, yumurta alerjisinin daha dirençli olabileceğini göstermektedir. Hastanın yumurtaya gösterdiği alerjik reaksiyonların daha hafif olması, alerji testlerinde daha düşük değerlerin saptanması ve pişirilmiş yumurtayı tüketebilmesi durumlarında yumurta alerjisinin geçici olma olasılığı daha yüksektir. Ancak çocuklarda yumurta alerjisinin geçip geçmediğini belirlemek için uygun testlerin ve diyet kararının bu konuda uzman Alerji ve İmmünoloji hekimlerince verilmesi gerekmektedir.
Unutmayalım ki; çocuklarınızın beslenmesinden yumurtayı gereksiz ve yersiz çıkartırsak önemli bir protein kaynağı yanında, selenyum, ribofilavin, vitamin B 12, biotin gibi önemli mineral ve vitamin desteğinden de çocuklarınızı yoksun bırakmış oluruz.
O yüzden çocuklarda yumurta alerjisi şüphesi var ise mutlaka bir çocuk alerjisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Tetkiklerinin tekrarı ve besin yükleme testi ile doktorunuz bu konuda size yardımcı olacaktır.