Deri Alerjileri Nelerdir?
Deri en büyük bağışıklık organıdır. Deri alerjileri, bağışıklık sisteminin bir alerjene tepki vermesi ile meydana gelir. Bu alerjik reaksiyonların nedeni besinler, polenler, ilaçlar, böcek ısırıkları, enfeksiyonlar, çeşitli kimyasallar veya metaller olabilir.
En sık karşılaştığımız deri alerjileri, atopik dermatit yani alerjik egzama, alerjik kontakt dermatit, kurdeşen ve anjioödemdir. Deri alerjilerinin bulguları hastalığa göre değişir. En başta kaşıntı olmak üzere kızarıklık, kabarıklık, şişlik, egzama sıklıkla karşılaştığımız bulgulardır.
Alerjik egzama, özellikle çocuklarda en sık görülen deri rahatsızlığıdır. Deride genellikle bebeklik döneminde başlayan kuruluk ve kırmızı kaşıntılı yamalar ile kendini gösterir. Yaş ile birlikte vücudun değişik bölgelerini tutarak yıllarca devam eder. Kurdeşen de ise deride kaşıntılı kırmızı-pembe kabarıklıklar ortaya çıkar. Damar genişlemesine bağlı ortaya çıktıkları için basınca solarlar.
Bu kaşıntılı kızarıklıklar hastalık tamamen düzelene kadar vücudun değişik yerlerinde çıkıp kaybolur. Anjioödem derinin alt tabakalarında oluşan şişliktir. Genellikle kurdeşenle birlikte görülse de tek başına da olabilir Alerjik kontakt dermatit, derinin bir alerjenle doğrudan temas etmesi sonucunda ortaya çıkar. Derinin kozmetik ürünler gibi kimyasallar veya metallerle temas eden bölgelerinde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma ortaya çıkar.
Deri alerjilerinin doğru tanı ve tedavisi için bir alerji uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır.