Alerji Testi Hangi Durumlarda Gereklidir?
Alerji testleri alerjinin nedenine ulaşmak için yapılan çeşitli deri ve kan testlerini kapsamaktadır.
Hangi testlerin yapılacağı, şikayetlere göre alerji ve immünoloji hekimi tarafından belirlenir.
Testler; kişinin duyarlılığını ortaya koymakla birlikte alerjik hastalık tanısı için yeterli değildir. Bu sebeple test sonuçları hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Birçok farklı hastalıkta kullanılan testler; tanıyı desteklemek, alerjenler konusunda bilgilendirmek ve hastalık kontrolünü bozan tetikleyicileri belirlemek için kullanılır.
Alerjik nezle şikayetleri ve astım hastalığı olan, mevcut tedavilere rağmen şikayetleri devam eden hastalarda, arı sokması sonrası görülen alerjik reaksiyonlarda testlerle alerjenler belirlenerek tedavi planlanır.
Çocuk ve erişkinde; süt, yumurta, buğday, fıstık, deniz ürünlerinin tüketimi sonrasında gelişen cilt, barsak, solunum şikayetlerinde sorumlu alerjen belirlenerek günlük diyetten çıkarılması sağlanır.
Çeşitli meslek gruplarında fırıncı, çiftçi, aşçı gibi mesleki alerjik hastalıklara neden olan etkeni belirlemede, egzama ve temas dermatiti gibi bazı cilt hastalıklarında alerji testleri ile tetikleyiciler belirlenir.
Vücutta kaşıntı, kabarma şeklinde kısa sürede ortaya çıkan kurdeşen, yüzde-gözde şişlikle seyreden anjioödemde veya hayatı tehdit edici ağır bir tablo olan alerjik şok durumunda sorumlu etkeni belirleyebilmek için testler yapılır.
Sıklıkla antibiyotik, ağrı kesici kullanımı sonrası görülse de herhangi bir ilaç kullanımı sonrası ortaya çıkan alerjik şikayetlerde ilaç alerjisi tanısını koymak veya güvenilir ilaçları bulmak için de alerji testleri yapılmaktadır.