Kuruyemiş Alerjisi Nedir?
Kuruyemişler hem çocuklarda hem de erişkinlerde sık görülen besin alerjisi çeşitlerinden birisidir. Kuruyemiş alerjileri, genetik ve çevresel faktörlerin sebep olduğu mekanizmalar ile ortaya çıkmakta, görülme sıklığı toplumdan topluma değişmekle birlikte yaklaşık 150 kişide bir rastlanmaktadır. Bazen tek bazen birden çok kuruyemişe alerji gelişebilir. Genellikle ağızdan alınmaları ile şikayetler ortaya çıkmakla birlikte, kuruyemişin cilde temas etmesi ya da toz haldeki kuruyemişin solunması ile de alerjik reaksiyon tetiklenebilir. Çok az miktardaki kuruyemiş ile ciddi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kuruyemiş alerjileri, diğer besin alerjilerine göre genellikle daha ağır bulgulara neden olup, hayat boyu devam edebilmektedir. Yer fıstığı, fındık, badem, Antep fıstığı, ceviz, kaju gibi kuruyemişlerin tüketilmesinden sonraki dakikalar ya da saatler içinde deride döküntü, kaşıntı, kızarıklık, gözlerde ve dudaklarda şişlik, burunda akıntı, kaşıntı hapşırma, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, bayılma gibi şikayetlerden birinin ya da birkaçının geliştiği durumlarda kuruyemiş alerjisinden şüphelenilmelidir.
Dr. Dilek Azkur konu ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşıyor.
Bu video Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği tarafından hazırlanmıştır.